Békessy Béla Vívóklub - Debrecen
Debreceni Vívás - Békessy Béla Vívócentrum

Rekordlétszám és remek eredmények az Olimpici GP-n!

2017. nov. 04.

Kálmán Zille gyerek és újonc korosztályban, míg Boros Berta és Varga Dóra a serdülők között remekelt.

Rekordszámú indulóval zajlott a hétvégén az Olimpici Grand Prix első fordulója Hajdúhadházon. 

A három napos versenysorozaton 758 utánpótlás korú vívópalánta mérettette meg magát, a legkisebbek alig tíz évesen.

Serra György, a Békessy Béla Vívó Klub ügyvezető igazgatója, a verseny igazgatója: Klubunknak komoly presztízs egy tizenöt nemzet részvételével lezajló verseny megszervezése, hiszen ilyenkor fél Európa hozzánk jön. Megismerik a városunkat, klubunkat, minőségi szervező munkánkat. Tizennyolc páston harminc versenybíró közreműködésével folytak az asszók. Öröm számunkra, hogy a Hajdúhadházi vívó gyerekek is végigszurkolták a három napos eseményt. Külön öröm, hogy az érmek nagy része itthon maradt a nagyon erős nemzetközi mezőny ellenére.

 Komoly sportdiplomaták, diplomaták és edzők érkeztek ide, pl a Szlovén vívószövetség elnöke, vagy a friss Fair Play díjas polgármester, Csáfordi Dénes. De találkozhattunk az edzők közt az olimpiai bronzérmes, hétszeres világbajnok, Szalay Gyöngyivel, illetve az olimpiai bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok, Somfai Péterrel.

Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere:

Egy település életében mindig jó, ha vannak olyan sportesemények, rendezvények, ahová a település határain túlról is érkeznek. Ilyenkor meg tudjuk mutatni magunkat, a városunkat. A helyben élők is el tudnak látogatni egy ilyen sportrendezvényre. Ez egy nagyszabású rendezvény, a nemzetközi jellegéből is fakadóan, a legnagyobb, ami a városunkban megrendezésre kerül. A vívás egyre jobban bekerült a köztudatba, elindult helyben a párbajtőr vívás oktatása és hozzájárult a vívóterem építés is. Egyre többen kíváncsiak a sortolási lehetőségen túl a versenyekre is.

A Békessy Béla Vívó Klubbal 2011-2012-ben indult az együttműködésünk, azt követően jutottunk el odáig, hogy Hajdúhadházon is megálmodhattuk és megvalósíthattuk azt, hogy vívótermet építhessünk. Remélem, hogy a jövőben ebből az együttműködésből még nagyobb volumenű projektek is születhetnek. 

Szalay Gyöngyi: Már az első évben bebizonyította ez a rendezvénysorozat, hogy 2006-ban, az egyik legrangosabb sorozat az évben. ezért megéri Tapolcáról is eljönni. El kell jönni, mert itt minden versenyszámot máshogy bonyolítanak le, és ahogy nő a korosztály egyre jobban közelít a lebonyolítás is a kadet korosztály felé, de mindig arra törekszenek, hogy minél többet vívjanak, hiszen a kadet korosztályban már az első fordulóban hamar kieshetnek.

Aki ezeken a versenyeken nevelkedik fel, annak nagy esélye van arra, hogy felnőtt korában a válogatott tagja lehessen. Az egyik tanítványom, Siklósi Gergő, aki az elsők közt vett részt az Olimpici sorozaton, ott van most a válogatottban. Nagy a nemzetközi mezőny, hisz Várnából, Szófiából, Görögországból is vannak versenyzők, ők is úgy gondolják, hogy érdemes ide eljönni.

Somfai Péter:

A férfi párbajtőr csapat alapított egy vándorkupát, ami a legkisebbeknek adhat motivációt. Egy tévéműsorban szerepeltünk, ahol a megnyert összeget az Olimpici mozgalomnak ajánlottuk fel.

Mindig jó ez a verseny, nagyon jól van szervezve, szép ez a csarnok. Le a kalappal a zsűri előtt, hogy ezt a nagy létszámú versenyzőt ilyen szinten tudják koordinálni. Nem kell nagyon megmagyarázni, miért is jó ez a versenysorozat, hisz tizenöt ország versenyző is jelen vannak. Ez a mozgalom termeli ki magából a jobbnál jobb vívókat, akik a férfi párbajtőr felnőtt csapat ajtaján kopogtatnak. Végigvívják ezeket a korosztályokat, ezeket a versenyeket, egyre jobb versenyzőkké válnak.

Puskás Gábor, Sz-LBau Balatoni Vívóklub Balatonfüredi Vívószakosztály:

Az Olimpici versenyrendszer tökéletesen alkalmas arra, hogy egy versenyzőt felépítsünk a legkisebb korosztálytól a kadet szintig. Mivel többnyire nemzetközi mezőny szokott összegyűlni több nemzet több stílusát tudják tapasztani már kis korban is a versenyzők, ami a jövőre nézve nagy segítséget jelent számukra.

Jelenleg tizenkét fővel vagyunk jelen a Balatonfüredi szakosztály versenyzői közül. Szombaton Fekete Ádám megnyerte az újonc fiú párbajtőr versenyt, vasárnap pedig ezüstérmes lett a serdülő fiú párbajtőr versenyen.

 Nagy Zsolt, Szegedi Tudományegyetem Vívó Klub:

Fontosnak tartjuk az utánpótlást, az utánpótlás korú gyerekekkel a legjobb elkezdeni a versenyzést. Már fiatalkorban megszokják a versenykörülményeket, a versenyek hangulatát, szokták az idegenekkel való találkozást, azt, hogy utazniuk kell. Az utóbbi egy évben a törpicikre is fókuszálunk, mert az látszik, hogy aki ebben a korban elkezdi, az már gyerek, újoncban magabiztosabban áll oda a pástra.

Egész hétvégére tíz fővel jöttünk, ez egy elég redukált létszám, szerencsére sok új tagunk van. Az elmúlt két olimpia, és az ott elért sikerek egyre népszerűbbé teszik ezt a sportot a gyerekek körében. a gyerekek számára óriási lökés, motiváció, hogy ezeken a versenyeken találkozhatnak a példaképeikkel, mint pl. Somfai Péterrel, vagy Várkonyi Mariannal, vagy Imre Gézával, aki most nem tudott eljönni, de általában ezeken a versenyeken jelen van. Közelebb hozza őket a sporthoz, hogy egy olyan sportolóval találkozhatnak, beszélgethetnek, akik olimpián komoly sikereket értek el.

Az Olimpici Grand Prix legközelebb december 15-17 közt Szolnokon kerül megrendezésre.  

 

2018 december
Következő
H K Sze Cs P Szo V
01
1
2
02
3
4
5
6
7
8
9
03
10
11
12
13
14
15
16
04
17
18
19
20
21
22
23
05
24
25
26
27
28
29
30
06
31
= Kard
= Tőr
= Párbajtőr

Facebook

ÉAOP-5.1.3-11-2011-0017

"Infrastrukturális fejlesztés az esélyegyenlőség feltételeinek komplex mozgásfejlesztéssel és szenzomotoros terápiával történő biztosítására a Debrecen Vívásáért Alapítványnál"