Békessy Béla Vívóklub - Debrecen
Debreceni Vívás - Békessy Béla Vívócentrum

WestEnd Grand Prix: a nagyágyúk között bizonyíthatnak

2018. márc. 23.

Mihály Kata az élmezőnyben zárna, Fedor Tamara a csoportból szeretne továbbjutni a GP-n, melyen Kálmán Gyöngyvér is indulhat.

Budapesten, a Csörsz utcai MOM Sportban gyűlnek össze hétvégén a világ legjobb női és férfi párbajtőrözői, péntektől vasárnapig rendezik meg ugyanis az idei legrangosabb magyar vívóversenyt, a WestEnd Grand Prix-et. A hölgyek mezőnyében a Békessy Béla Vívóklubból Mihály Kata, Fedor Tamara, valamint Kálmán Gyöngyvér is pástra lép majd.

Az igazi élversenyzők, az elit között kell helytállniuk a debreceni tehetségeknek. A 230 női induló soraiban ott lesz olimpiai bajnoknőnk, a jelenlegi világranglista-vezető Szász-Kovács Emese, de megmérkőzik például az olimpiai második, kétszeres egyéni világbajnok olasz Fiamingo, a rangsor harmadik helyén álló, aktuális orosz vb-győztes Gudkova, és a korábbi budapesti világbajnok észt Beljajeva is. Nagy kihívás előtt állnak tehát a cívisvárosiak, akik elmondták, mit várnak maguktól a viadalon.

Összeszedettnek érzi magát

– Két héttel ezelőtt, Tatán vettem részt a felnőtt női párbajtőrcsapat válogatott edzőtáborában. Hasznos volt az összetartás, a németek legjobbjai is ott voltak, sokat tudtam vívni, erős ellenfelekkel szemben. Azóta itthon készülök, jó formában vagyok, összeszedettnek érzem magam, bár hozzáteszem, kissé azért izgulok, elvégre is csak az idei legrangosabb honi verseny vár rám. Én már eljutottam odáig, hogy nem is igazán az számít, hol végzek, mennyi pontot gyűjtök, hanem sokkal inkább az, hogy élvezzem a vívást. Ezzel együtt persze megvannak a céljaim. Az A terv szerint a csoportomban hat győzelemmel és nulla vereséggel zárok, ami reményeim szerint elég lesz ahhoz, hogy rögtön kiemeljenek a 64-es főtáblára. Szeretnék a legjobb nyolc versenyző közelében végezni. A másik forgatókönyv már sötétebb képet fest, ebben az esetben úgy számolok, már a selejtezőben becsúszhat egy-két vereség, és nehezebb lesz eleve a főtáblára jutás is. Ha így történik, ki tudja, kikkel kerülök össze, és hogy fekszik az ő stílusuk, kiszámíthatatlan, azonban a legjobbra fogok törekedni. Tavaly jól sikerült ez a GP, szeretnék ismét pozitív élményekkel távozni! – bizakodott Mihály Kata, aki a jelenleg a 97. helyen áll a világranglistán.

Nincs veszítenivalója

A másik ifjú debreceni vívó, Fedor Tamara pillanatnyilag a 456. pozícióban van, neki az elsődleges célja most a tapasztalatszerzés lesz. – Már annak is örülök, hogy részt vehetek ezen a versenyen. Nincs veszítenivalóm, megpróbálom majd a maximumot nyújtani. Erős mezőnyben tehetem próbára magam, bízom benne, sok új tapasztalattal gazdagodom majd, melyeket a jövőben kamatoztathatok. Jó lenne, ha továbbjutnék a csoportból, és 15-ös asszót tudnék vívni. Ez tavaly nem sikerült a világkupán, ott két győzelemmel zártam, most három minimum kellene. Sajnos a vizsgaidőszak alatt nem tudtam rendszeresen látogatni az tréningeket, de az elmúlt egy hónapban már komolyabb edzésmunkát végeztem, talán az erőnlétem még nem az igazi, de fejben rendben vagyok – mondta az első éves joghallgató vívóhölgy.

Szabadkártyával a Békessy Béla Vívóklub mindössze 15 éves tehetsége, a serdülő korosztályú Kálmán Gyöngyvér is részt vehet a hétvégi budapesti WestEnd Grand Prix-en. – Úgy alakult, hogy fel kellett tölteni a csoportokat, és mivel Gyöngyvér olyan jó benyomást tett a szövetségi kapitányra a válogatott edzőtáborokon, úgy döntöttek, ő kapja meg a lehetőséget. Ez egy jutalomjáték lesz számára, az a lényeg, hogy nyugodtan álljon pástra, és próbálja megmutatni, mire képes. Nagyon örülünk, hogy három versenyzőnk is indulhat a GP-n, büszkék vagyunk rájuk! – újságolta boldogan Serra Bendegúz, a klub szakmai igazgatója, aki természetesen a lányokkal tartott a rangos viadalra. A kis csapat már pénteken reggel elutazott a fővárosba, ahogy fogalmaztak, beleszagolnak a levegőbe, szokják a környezetet, mert szombaton már rajtuk lesz a sor.

Az előzetes nevezések alapján több mint 50 országból közel 550 vívó küzd a minél jobb eredményért Pesten. Pénteken a férfiak, szombaton a nők selejtezőit bonyolítjuk le, vasárnap következik a két 64-es direkt kieséses tábla, illetve a négyes döntők.

2018 december
Következő
H K Sze Cs P Szo V
01
1
2
02
3
4
5
6
7
8
9
03
10
11
12
13
14
15
16
04
17
18
19
20
21
22
23
05
24
25
26
27
28
29
30
06
31
= Kard
= Tőr
= Párbajtőr

Facebook

ÉAOP-5.1.3-11-2011-0017

"Infrastrukturális fejlesztés az esélyegyenlőség feltételeinek komplex mozgásfejlesztéssel és szenzomotoros terápiával történő biztosítására a Debrecen Vívásáért Alapítványnál"