Békessy Béla Vívóklub - Debrecen
Debreceni Vívás - Békessy Béla Vívócentrum

Magyar bronzzal kezdődött a debreceni veterán világbajnokság

2014. okt. 23.
Impozáns körülmények között, nagyszerű magyar sikerrel kezdődött Debrecenben a veterán vívó-világbajnokság.

A Főnix csarnokban Pap Jenő a férfi tőrözők 60 év feletti kategóriájában bronzérmet nyert.

Kicsit bajban vagyunk, elvégre a szerénység komoly erény. Ugyanakkor úgy érezzük: nem szabad elhallgatni azt, hogy nagyszerű körülmények között, minden igényt kielégítő helyszínen, elegáns külsőségek mellett kezdődött Debrecenben a veterán vívó-világbajnokság. Olyan körülmények között, melyekre bizony a juniorok, sőt a felnőttek is irigykedhetnének. Bizony, az esetek döntő többségében jóval szerényebb feltételek mellett rendezik a Világkupa-versenyeket, sőt, megkockáztajuk, néha a világversenyeket is. 

Na de mit érnek a külsőségek, ha nincs magyar siker, és ez igaz a veteránok esetében is! A keddi nyitónapon azonban ebben sem volt hiány. Sikerrel szerepelt a C kategóriában (70 felettiek) Szentkirályi István is, aki szoros vereséget szenvedett a negyeddöntőben a veteránok klasszikusától, a “legveteránabbtól”, a több mint tízszeres világbajnok orosz Aftandilovtól (7:10).

Aztán jöttek a B-sek, élükön Pap Jenővel. Igen, párbajtőr egyéni világbajnokunkkal. És akik egyébként legyintenének arra, hogy milyen komoly verseny az, ahol egy párbajtőröző tőrben is vitézkedik, annak szíves figyelmébe ajánljuk Pap Jenő pályafutását. Aki a moszkvai olimpián a Demény László, Kolczonay Ernő, Pap Jenő, Papp András, Szelei István összeállítású kvintett egyik legjobbja volt, korántsem rajta múlott, hogy a negyeddöntőben 9:7-re kikaptunk a lengyelektől, és végül hatodik helyen zárt a férfi tőrválogatott. Hja, és hogy örülnénk mi 2016-ben egy ahhoz hasonló férfi tőrcsapat olimpiai hatodik helyezésnek…

De ne kalandozzunk tovább, repüljünk vissza a Főnix csarnokba! Pap Jenő rendkívül szoros asszókban jutott előbb a nyolc, majd a legjobb négy közé - a negyeddöntőben Imreh Lászlót győzte le 10:9-re. Majd az elődöntőben az olasz Galvan következett, és a hosszabbításban egy egytusos vereség - sokak szerint fordított tussal… 

Így aztán bronzérmes lett korábbi klasszisunk, aki küldöttségünk - és önmaga - első érmét szerezte, de ígérete szerint ez korántsem tekinthető végállomásnak. “Úgy éreztem, hogy én adtam az utolsó tust, de elkeseredve egy csöppet sem vagyok, sőt… Majd párbajtőrben próbálom tovább fényesíteni az érmet, azonban a legfontosabb nem is ez lesz majd, hanem a csapatverseny. Holnapután jöhet a tőrcsapat, ahol címvédők vagyunk, ami hazai páston pláne kötelez.” - nyilatkozta Pap Jenő.

Az ünnepélyes megnyitó a debreceni szablyavívók bemutatójával kezdődött, majd a helyi vívóklub fiataljai vonultak be a résztvevő országok zászlaival. Ezt követően Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke és Max Geuter a FIE veterán bizottságának elnöke köszöntötte a versenyzőket és vendégeket, majd Papp László, Debrecen polgármestere nyitotta meg a világbajnokságot. Este pedig kiosztották az első aranyérmeket is, amelyek Olaszországba, Oroszországba, illetve Németországba kerültek.

Eredmények. Veterán világbajnokság, férfi tőr B kategória, 36 induló: 1. Galvan (olasz), 2. Jamazaki (japán), 3. Pap Jenő és Lowen (brit), …8. Imreh László, …18. Hasszán Attila, …25. Szabó István.

Veterán világbajnokság, férfi tőr C kategória, 35 induló: 1. Aftandilov (orosz), 2. Prechtl (német), 3. Andriadze (grúz) és Spertini (francia), …7. Szentkirályi István, …33. Boros Péter.

Veterán világbajnokság, női párbajtőr A kategória, 39 induló: 1. Hohlbein (német), 2. Osvath (ausztrál), 3. Appavoupoulle (francia) és Soitiala (finn), …28. Kolczonay Ernőné, …38. Gulyásné Szilágyi Csilla.

2019 január
Következő
H K Sze Cs P Szo V
01
1
2
3
4
5
6
02
7
8
9
10
11
12
13
03
14
15
16
17
18
19
20
04
21
22
23
24
25
26
27
05
28
29
30
31
= Kard
= Tőr
= Párbajtőr

Facebook

ÉAOP-5.1.3-11-2011-0017

"Infrastrukturális fejlesztés az esélyegyenlőség feltételeinek komplex mozgásfejlesztéssel és szenzomotoros terápiával történő biztosítására a Debrecen Vívásáért Alapítványnál"