Békessy Béla Vívóklub - Debrecen
Debreceni Vívás - Békessy Béla Vívócentrum

Serra György Hajós Alfréd-díjas!!!

2013. okt. 23.
A művészeti, a tudományos és a sportélet kiválóságait illette elismeréssel a cívisváros közgyűlése október 23-án, a Kölcsey Központban tartott ünnepi ülésén.

Október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 57., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 24. évfordulója tiszteletére ünnepi ülést tartott Debrecen közgyűlése 2013. október 23-án.

A hagyományok szerint ekkor a város azon polgárait köszönti, akik kimagasló értékeket hoztak létre a tudomány, a művészet, környezetvédelem és idegenforgalom, az egészségügy, a szociális tevékenység, a sport, vagy az építészet területén.

A Hajós Alfréd-díj a versenysportban, a szabadidősportban és az utánpótlás-nevelésben, a sportvezetői, edzői szakterületen magas színvonalú munkát végzőknek, azon sportolóknak, akik kimagasló eredményeket értek el, illetve a testnevelés és diáksport területén, éveken keresztül kifejtett kiemelkedő sportszakmai, oktató munkáért, maradandó értékeket teremtő tevékenységért adományozható, egyéneknek és közösségeknek egyaránt. Hajós Alfréd kitüntető díjban részesült Serra György, a DHSE-PMD Vívó Klub ügyvezető igazgatója, nemzetközi versenybíró, valamint Varga István világválogatott kézilabdázó.

A DHSE-PMD Vívó Klub ügyvezető igazgatója, nemzetközi versenybíró. Kitartó munkával és nagy odaadással fejleszti a vívó sportágat városunkban. A 10 év erőfeszítéseinek eredményeként mára a DHSE-PMD Vívó Klub egy olyan modern létesítménnyel rendelkező klubbá vált, ahol naponta 300 sportoló edz több válogatott edző irányítása mellett. A 2009-ben átadott Békessy Béla Vívócentrum 2011-től a mozgáskorlátozottak részére is megnyitotta kapuit oly módon, hogy speciális feltételeket és eszközöket biztosít.

Serra György elszántságának köszönhetően több debreceni köznevelési intézményben a testneveléi órák keretében is megismerkedhetnek a diákok a vívás alapjaival. A sikeres szakmai munka eredményeképp a debreceni vívók jelentős sikereket értek el korosztályos nemzetközi és hazai versenyeken egyaránt.

HBN

 

Serra Györgyöt, a DHSE-PMD ügyvezető igazgatóját és nemzetközi versenybírót október 23-án a debreceni közgyűlés ülésén Hajós Alfréd-díjjal jutalmazták kiváló munkájáért. Beszélgetésünk során Serra György elmondta mit jelent számára a kitüntetése, illetve megemlítette, hogy milyen jövő vár majd az egyesület és vívói számára.

Nem akármilyen díjat vehetett át. Milyen érzés Ön számára, hogy egy Hajós Alfréd-díjat tarthat a kezében?

Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy a város nekem ajándékozott egy olyan díjat, amely a legmagasabb kitüntetés, amit valaki a sport területén elvégzett eredményes munkájáért kaphat. Így úgy érzem, hogy elismerték a munkámat.

Testvéreivel Serra Bendegúzzal és Solttal nagy munkát fektettek a debreceni vívóélet életrekeltésében. Hogyan kezdték el az építkezést?

Mi ezt az egyesületet megörököltük, mert ebben a klubban vívtunk, csak sajnos az akkori vívóedző betegség miatt kénytelen volt abbahagyni az oktatást. Amennyiben folytatni akartuk ezt a sportágat, akkor nekünk kellett átvennünk a klub ügyeit, illetve azt a sok gyereket, aki az egyesülethez tartozott. Így kezdődött a történet, aztán egyre több gyerek érkezett, egyre nagyobbak lettünk létszámban, és gazdagabbak lettünk egy remek hangulatú vívócsarnokkal.

Serra György

Mi az, ami ennyi embert megmozgatott Debrecenben, hogy kövesse vagy űzze ezt a sportágat? Ez elmúlt évek vívósikerei, mint Szilágyi Áron olimpiai aranya, vagy a férfi párbajtőrősök világbajnoki címe is közre játszhatott?

A vívás az egy fantasztikus sport. Aki egy kicsit is elmélyed benne, az egész életében nem tudja majd letenni a fegyvert. Erre a legnagyobb példa az egyesületünk tőrözője, Dr. Szentkirályi István, aki 70 évesen lett világbajnok Várnában. Az elmúlt években elért világsikerek pedig nagy vonzerőnek számítanak, de ez nemcsak a vívásra jellemző, hanem bármely más sportágra. Nekünk is nagy szükségünk van ezekre a remek eredményekre, és nagyon reméljük, hogy a klubunk versenyzői világraszóló sikereket fognak elérni. Elég, ha említem Mihály Katát, Zavoda Dórát vagy Serra Soltot, akik világkupákról és egyéb rangos eseményről ezüstökkel és bronzokkal térnek haza.

Hogyan látja a DHSE, illetve annak vívóinak a jövőjét?

A vívóegyesületünk most nagy lendületben van! Nagyon jó a csapat, remekül működik a menedzsment, és az edzői stábunkra sem lehet panaszunk. Most egy nagyon felfelé ívelő pályán vagyunk, amelyet meg kell őriznünk, hogy sikeresek tudjunk lenni. Viszont nem kell az eredményeket görcsösen akarni, hiszen majd a munka megszüli azokat.

Mi lehet a siker kulcsa a jövőre nézve?

A nagy létszám, a kitartó csapatmunka, és a gyerekek lelkesedése.

 

 

Írta: Makranczi László

Fotó: Makranczi László

Videó:

2019 március
Következő
H K Sze Cs P Szo V
01
1
2
3
02
4
5
6
7
8
9
10
03
11
12
13
14
15
16
17
04
18
19
20
21
22
23
24
05
25
26
27
28
29
30
31
= Kard
= Tőr
= Párbajtőr

Facebook

ÉAOP-5.1.3-11-2011-0017

"Infrastrukturális fejlesztés az esélyegyenlőség feltételeinek komplex mozgásfejlesztéssel és szenzomotoros terápiával történő biztosítására a Debrecen Vívásáért Alapítványnál"