Békessy Béla Vívóklub - Debrecen
Debreceni Vívás - Békessy Béla Vívócentrum -  Fancing,  epee, sabre in Debrecen

Csarnokunk névadója

Békessy Béla, csarnokunk névadója

Debrecenben sokáig nem tudtak a gyerekek és a felnőttek egy helyen vívni. Sokszor más és más helyen kellett edzeniük, amíg pályázati forrásokból és önkormányzati segítségből meg nem épült a Békessy Béla Vívócsarnok. Az óta ideális helyen tréningezhetnek a debreceni vívók, amelyeket eredményekkel hálának meg. 

De vajon ki is az a Békessy Béla? Vagy miért is volt olyan híres.

A debreceni születésű vívó az 1900-as évek egyik kiemelkedő sportolója és remekül forgatta a kardot és a tőrt. Hogy mennyire is? Annyira, hogy 1912-ben Stockholmban a dobogó második fokára állhatott kard egyéniben, az olimpiai játékokon. Azonban már előtte kikövezte magának az utat az ötkarikás játékokra, hiszen kardjával hatszor, tőrjével pedig kétszer is magyar bajnok volt.

A sporton kívül Békessy Béla a huszárságnál szolgált, a rendfokozata pedig százados volt. Azonban sajnos ez jelentette a véget is számára, hiszen az első világháborúban, a mai Ukrajna területén vesztette életét. Viszont sokat köszönhetnek neki a debreceniek, főleg vívómúltjukat.

Békessy Béla Díj

A Békessy Béla Díjat a kiváló vívó leszármazottai alapították, abból a célból, hogy ápolják a stockholmi olimpia ezüstérmesének emlékét. A díjat azok a személyek kapják, akik tetteikkel hozzájárultak eszmei örökségének megörzésében. 

2015 Dezső Zsigmond

2014 Pártos Zsófia

2011 Fedor Tamara

2008 Bacsó Zsófia

2007 Rácz Levente

2006 Serra Solt

2005 Zavoda Dóra

2004 Mihály Kata

 

Az egyesület elnöke kapta a Békessy Béla Díjat

A DHSE-PMD vívóegyesület és a Debrecen Vívásáért Alapítvány vezetősége a Békessy Béla Díjat évről évre annak a debreceni vívónak ítéli oda, aki magatartásával, szorgalmával és eredményeivel példát mutat a klub sportolói számára. Idén első ízben került már nem aktív sportolóhoz a díj.

A díjazott az egyesület első embere Dezső Zsigmond lett, akinek a kitartó munkája nélkül talán már nem is beszélhetnénk debreceni vívásról. Az országosan is elismert statikus tervező, ikertestvérével együtt gyermekkorában kezdett vívni Fülöp Gyula bácsinál. Kisebb nagyobb (vívó) sikerek után végül Budapesten kezdte meg egyetemi tanítványait. A vívást természetesen itt sem hanyagolta, hiszen Gerevich Aladár értő kezei alatt pallérozódott tudása. Az elkövetkező években a családé és a munkáé volt ugyan a főszerep, de a debreceni vívás mindig segítő keze maradt az egyre sikeresebb tervező. 

A 90-es évek közepén egyedül neki volt köszönhető, hogy Debrecenben mindig volt, aki a foglalkozzon a vívással, így a Debreceni Honvéd SE újraalakulásakor nem is lehetett kérdés, hogy kit kérnek fel az egyesület elnöki pozíciójába. Az eredmények ismertek. Több világverseny (U23-as Európa Bajnokság, Veterán Világbajnokság) mellett számtalan országos és regionális versenyt szervezett meg a debreceni egyesület, nem is beszélve az olyan jó nevű vívókról, akik rendre városunk hírnevét viszik szerte a világban.

Zsiga, vagy Zsiga bácsi (ahogy csakis a legkisebbek hívják a teremben) hozzáállásáról mindent elmond egy korábbi nyilatkozata: „Mindig azt mondtam, hogy az a jó, ha én lemegyek este egy edzésre és akkor látok rengetek fiatalt, és gyereket, akik önfeledten örülnek a mozgásnak és jól érzik magukat…”

Mi az egyesület sportolói, vezetői és edzői ezúton is köszönjük azt a több évtizedes kitartó munkát melynek eredményeként a folyamatosan szépülő Békessy Béla Vívócentrum lehet a debreceni vívás otthona!

 

2019 március
Következő
H K Sze Cs P Szo V
01
1
2
3
02
4
5
6
7
8
9
10
03
11
12
13
14
15
16
17
04
18
19
20
21
22
23
24
05
25
26
27
28
29
30
31
= Kard
= Tőr
= Párbajtőr

Facebook

ÉAOP-5.1.3-11-2011-0017

"Infrastrukturális fejlesztés az esélyegyenlőség feltételeinek komplex mozgásfejlesztéssel és szenzomotoros terápiával történő biztosítására a Debrecen Vívásáért Alapítványnál"