Békessy Béla Vívóklub - Debrecen
Debreceni Vívás - Békessy Béla Vívócentrum -  Fancing,  epee, sabre in Debrecen

Békessy emlékév


Békessy Béla Emlékév

"Békessy 100" 

1916 - 2016 

2016 Békessy Béla év.

Vívó klubunk Békessy Béla halálának 100-ik évfordulója alkalmából, Békessy Béla Emlékévet tart.

Mindannyian tudjuk ki volt Békessy Béla, hiszen nap mint nap találkozhatunk nevével a vívó teremben.

A debreceni születésű vívó az 1900-as évek egyik kiemelkedő sportolója és remekül forgatta a kardot és a tőrt. Hogy mennyire is? Annyira, hogy 1912-ben Stockholmban a dobogó második fokára állhatott kard egyéniben, az olimpiai játékokon. Azonban már előtte kikövezte magának az utat az ötkarikás játékokra, hiszen kardjával hatszor, tőrjével pedig kétszer is magyar bajnok volt.

Békessy Béla huszártisztként szolgált a hadseregben és emellett érte el kiemelkedő sport sikereit. Századosi rendfokozatban részt vett az első világháborúban és sajnos ez jelentette számára is a korai véget is: szolgálatteljesítés közben, a mai Ukrajna területén kereken 100 éve vesztette életét. Viszont sokat köszönhetnek neki a debreceniek, főleg vívómúltjukat.

 

Az emlékév keretében számos megemlékezés és kulturális programra számíthattok

- Békessy Bélát 2015-ben méltónak találták, hogy a Debreceni Értéktárba bekerülhessen

http://www.dehir.hu/sport/haboruban-es-olimpiakon-is-helyt-alltak-debrecen-sportjanak-buszkesegei-videoval/2015/11/02/

- Klubunk az emlékév keretében könyvet ad ki Békessy Béláról és a debreceni vívás történetéről.

- Természetesen idén sem maradhat el a már hagyományos Békessy Béla Emlékverseny februárban. A versenyen mindhárom fegyvernem képviselői megmérettethetik magukat. A versenykiírás hamarosan elérhető lesz a Magyar Vívó Szövetség honlapján.

http://www.haon.hu/fantasztikus-hetvegen-van-tul-a-dhse-pmd/3011628

- A Békessy Béla Díjat a kiváló vívó leszármazottai alapították 2004-ben, abból a célból, hogy ápolják a stockholmi olimpia ezüstérmesének emlékét. A díjat azok a személyek kapják, akik tetteikkel hozzájárultak eszmei örökségének megőrzéséhez. A díjat ebben az évben is odaítéljük egy a debreceni vívásért sokat tett sporttársunknak.

http://www.haon.hu/dezso-zsigmond-kapta-iden-a-bekessy-dijat/2777960

- Békessy Béla többszöri újratemetés és költözés után a Debreceni Köztemetőben talált végső nyughelyére. Sírját vívó klubunk rendszeresen látogatja és karbantartja. 2016 októberében a klub képviselői újra tiszteletüket teszik nála. 

- A 2016-os esztendőben vívó klubunk felveszi a kiváló kardvívó nevét, és Békessy Béla Vívó Klub néven működünk tovább


Békessy Béla emlékművének megkoszorúzása 2016 04. 20. 

 

A Nagy Háború egy évszázaddal ezelőtti eseményei véglegesen megváltoztatták Magyarország és Debrecen szabad királyi város sorsát. Az 1914. június 28-án Szarajevóban elkövetett merénylet lángra lobbantotta a világot. A négy évig tartó első világháború során a Magyar Királyság területén 3.800.000 embert mozgósítottak. Egy részük a Magyar Királyi Honvédség, mások a császári és királyi haderő alakulataiban szolgáltak. A Nagy Háborúban harcolt magyar katonatisztek közül kiemelkedik Békessy Béla honvéd százados (szül.: Debrecen1875november 16.) akiről a „Magyar vitézi tettek gyűjteménye” 1942-ben így emlékezett meg:

„1915. május 12-én Békessy Béla volt debreceni 2. honvéd huszárezredbenszázados üldözőkülönítménye élén a galíciai Kolbuszova-n át nyomult előre és páratlan lendülettel üldözve, újból és újból visszavetette az ismételten megkapaszkodó orosz utóvédet. Sikeres harcai során 200 foglyot ejtett. Ezen felül igen fontos iratokat, igen sok értékes hadianyagot, egy élelmiszerraktárt és egy tábori sütődét zsákmányolt. Kiválóan vitéz és bátor személyes magatartását, amellyel huszárjait harcról harcra lelkesen előrelendítette, valamint igen eredményes harcvezetését a Vaskorona rend adományozásával jutalmazták. A világháború további folyamán példás kitartással és halált megvető bátorsággal harcolt, mígnem – éppen száz évvel ezelőtt – 1916. július 16-án huszárai sorában harcolva, hősi halált halt. A tiszti arany vitézségi érem tulajdonosa.”

http://www.haon.hu/szaz-eve-hunyt-el-a-legendas-katona/3103146

http://nagyhaboru.blog.hu/2016/07/08/in_memoriam_bekessy_bela

Egyben kiváló sportoló, a Magyar Atlétikai Club (MAC) vívója volt. Kardvívásban 1902-1907 között hatszoros magyar országos bajnok. Kezdetben tőrvívásban versenyzett, de 1902-ben a Szegedi Vívó Egylet nemzetközi versenyén kardvívásban negyedik lett. Ezt követően kard- és tőrvívásban is szerepelt. Az 1900-as évek elejének kimagasló vívója, megalapozta a magyar vívó sport nemzetközi tekintélyét. 1902-től hat egymást követő alkalommal nyerte meg a magyar kardvívó bajnokságot. 1904-ben esélyesként utazhatott volna a nyári olimpiai játékokra St. Louisba (USA), azonban I. Ferenc József osztrák császár, magyar király megtiltotta a közös hadsereg tagjai számára, hogy magyar nemzeti színekben versenyezzenek. Legnagyobb sikerét 37 évesen érte el az 1912. évi nyári olimpián, Stockholmban, ahol három fegyvernem egyéni versenyén indult és ezüstérmet szerzett. Nevét viseli a Kossuth laktanya sportcsarnoka és a DHSE-PMD Vívóklub vívócentruma.

Az „Országfutás 2016” elnevezésű 2016 km-es váltófutás során a katonák megemlékeznek a magyar nemzet számára fontos történelmi eseményekről, és mindazokról, akik életüket áldozták a hazáért. Ebből az alkalomból és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár csapatünnepén, valamint Békessy Béla honvéd százados hősi halálának századik évfordulóján emlékezzünk kegyelettel Debrecen város katona hősére és a háború minden magyar hősi halottjára.

A Békessy Béla emlékművet megkoszorúzta:

Komolay Szabolcs alpolgármester Úr

Takács Attila dandártábornok Úr és Nagy Zoltán alezredes Úr

Serra György ügyvezető igazgató Úr.

Fotógaléria a koszorúzásról: Fotógaléria itt

Média megjelenés: Huszárként és vívóként a hazát szolgálta Hajdú Online 2016 04. 20.


Kedves debreceni Vívók!

Örömmel hallottuk, hogy Nagyanyánk testvéréről Békessy Béláról fogjátok újra elnevezni a Vívó Klubot.

A családunk nevében köszönöm. A debreceni vívó életről, sikerekről folyamatosan értesülök. Jó érzés, hogy Mesteretek, Vezetőitek felismerték, az élsportoláshoz nem elégséges a kemény edzés, hanem a kiemelkedő teljesítményekhez hagyományőrzés és különösen Debrecenben a város híres szülötteinek példaképül állítása hozza meg az eredményt.

A Békessy Béla sírjának gondozása, halálának századik évfordulójára rendezett emlékverseny, a róla szóló könyv kiadása, mind-mind igazi vívóemberek lovagias tette, amelyet családunk nem tud elégszer megköszönni.

További sikeres munkát kívánok, hogy büszkén mondhassam, a nyertes debreceni és a Békessy Béla Vívó Klub tagja. 

Baráti üdvözlettel

Dalmy Dénes