Békessy Béla Vívóklub - Debrecen
Debreceni Vívás - Békessy Béla Vívócentrum

Ténylegesen őrizzük emlékét

2018. dec. 10.

Fülöp Gyula fiatalok százaival ismertette és szerettette meg a vívást.

Ez év novemberétől a Békessy Béla Vívó Klub vállalta magára egykori vívómestere sírhelye feletti rendelkezési jogot, mivel az utódok hiányában félő volt, hogy Fülöp Gyula urnáját eltávolítják.
Máig sokan élnek Debrecenben, akik Fülöp mestertől tanulták és szerették meg ezt a nagyszerű sportágat, egyesületünk is fontosnak tartja, hogy életben tartsa a korábbi kiváló tréner emlékét, éppen ezért a Fülöp Gyula emlékversennyel évente állítunk neki emléket. A napokban pedig egy jó hangulatú vívótalálkozó keretében nosztalgiáztunk korábbi mesterünkről.


Ki is volt?
Fülöp Gyula nélkül talán nem is lehetne olyan pezsgő, eredményes vívóélet Debrecenben, mint amilyen van. Fülöp még Ferenczy Pál vívómester mellett tanulta a vívásoktatását, majd a segédmestereként is tevékenykedett. Fülöp Gyula eredeti szakmája villanyszerelő volt, de a vívásban találta meg igazi önmagát. Számára a vívóklub egy nagy család volt, élt-halt a vívásért, gyakorlatilag egész életét a vívóklubban élte le. Szertornászként kezdett sportolni, majd egy sérülés után váltott sportágat, és lett vívó, ezen belül több fegyvernemet is oktatott, de elsődlegesen a tőrvívás kötötte le. Imádott nevelni, olyannyira, hogy neki a versenyvívás másodlagos maradt egészen haláláig.
A magyar vívóéletben számtalan legenda őrzi a nyelveket nem beszélő, de magát mindenkivel megértető, a tanítványait gyermekeiként szerető mestert.
Az 1960-as évek közepétől érezhető pénzhiány hatására a vívóklub létszáma apadásnak indult. 1965-ben csatlakozott a klubhoz Dezső Zsigmond és Dezső Tibold, akik innentől kezdve a debreceni vívás oszlopai lettek. Az 1970-es évek közepén Fülöp mester egy tanítványát, Varga Mariannt követve Budapestre igazolt. Távollétében a Dezső-fivérek mellett Vascsur Ernő tornatanár, a ma úszóedzőként ismert Nádházi Sándor, dr. Jakab Attila, Sulyok György és a Fülöp Gyulát később utódként követő Kiss Antal próbálták életben tartani a debreceni vívósportot, amely mester híján megállt a fejlődésben. Az 1970-es évek végén Fülöp Gyula visszakerült Debrecenbe, hamarosan Varga Mariann is követte őt, immáron segédmesterként. Az 1970-es évek végén óriási energiákkal sikerült feltámasztani a cívisvárosi vívást mély álmából.
1982-ben került a klubhoz a kissé korosodó Fülöp mester kérésére Patócs Zsolt, akivel újraindult a debreceni versenyvívás. Patócs mester elsődlegesen tőrt és kardot oktatott és Fülöp mestertől némileg eltérően a versenyzésre is komoly hangsúlyt fektetett. Az edzéseket fokozatosan átadó, idős mester visszavonult az oktatástól, utolsó éveit visszavonultan, csendes magányban töltötte, 85 éves korában halt meg.
(A Fülöp Gyuláról szóló rész a Szücs Gábor által összegyűjtött ismeretanyagból készült.)

2019 március
Következő
H K Sze Cs P Szo V
01
1
2
3
02
4
5
6
7
8
9
10
03
11
12
13
14
15
16
17
04
18
19
20
21
22
23
24
05
25
26
27
28
29
30
31
= Kard
= Tőr
= Párbajtőr

Facebook

ÉAOP-5.1.3-11-2011-0017

"Infrastrukturális fejlesztés az esélyegyenlőség feltételeinek komplex mozgásfejlesztéssel és szenzomotoros terápiával történő biztosítására a Debrecen Vívásáért Alapítványnál"